Vitamina C și pielea

Vitamina C și pielea

Vitamina C și pielea

Vitamina C este recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și de creștere a imunității generale a organismului. Însă pe lângă acestea, vitamina C este foarte importantă și pentru pielea noastră, deoarece combate îmbătrânirea cutanată.

Pe tot parcursul vieții, pielea este expusă și reacționează la numeroși factori ce îi influențează evoluția și aspectul: stres, poluare, soare, obiceiuri alimentare nesănătoase, fumat, consumul de alcool, lipsa de somn, oboseala cronică sau condiții climatice. Totalitatea acestor factori contribuie într-o proporție de 80% la fenomenul de îmbătrânire cutanată. Genetica are o influență de doar 20% în acest proces.

Prin urmare, modul în care pielea noastră arată și își modifică aspectul în timp are legătură, într-o proporție majoră, cu factorii externi ce o influențează permanent. 

Influența acestor factori se manifestă la nivelul pielii prin accelerarea îmbătrânirii cutanate. Fenomenul natural de îmbătrânire a pielii apare în principal din cauza scăderii cantității de colagen în piele. Pielea devine progresiv din ce în ce mai flască și ridată, pe măsura înaintării în vârstă. Dacă intervin și factorii externi amintiți anterior, această scădere a colagenului din piele este mult mai intensă și procesul de îmbătrânire este mai rapid.

De ce este important să avem o cantitate suficientă de colagen în piele? Pentru că fibrele de colagen sunt elementul de suport al întregului tegument și determină un aspect ferm și neted al pielii. 

Unde intervine, în acest proces, vitamina C? Are un dublu rol:

1. scade influența nocivă a factorilor externi (în special soare) de degradare și scădere a fibrelor de colagen din piele

2. stimulează formarea de nou colagen, prin activarea celulelor răspunzătoare de producția acestuia de la nivelul pielii.

NB! Vitamina C este un antioxidant puternic și are un rol important de reducere a stresului oxidativ indus de soare asupra pielii. Soarele, pe lângă îmbătrânirea cutanată, crește și riscul apariției cancerelor de piele. Prin capacitatea sa de a contracara aceste efecte ale soarelui, vitamina C are un rol important și în scăderea riscului de apariție a acestor afecțiuni severe.

Vitamina C este consumată permanent în piele, în efortul de a contracara  efectul nociv al factorilor externi. Această vitamină, spre deosebire de altele, nu poate fi sintetizată de organismul uman! Prin urmare, este important să furnizăm tegumentului acest combustibil necesar pentru a lupta eficient împotriva îmbătrânirii cutanate. Aplicarea unor soluții, seruri sau creme cu vitamina C, corect formulate astfel încât să asigure penetrarea acestei vitamine, într-o formă activă, în profunzimea pielii, reprezintă o soluție eficientă pentru a ne ajuta pielea să își păstreze pe termen lung fermitatea și sănătatea.