Cu mască

Cu mască

Cu mască

Zilele trecute, o pacientă care ne-a devenit apropiată, căreia încercam să-i demonstrez efectul unei anumite proceduri estetice pe zona inferioară a feței dându-mă ca exemplu pe mine, mi-a spus că nu știe de fapt cum arăt, pentru că nu m-a văzut niciodată fără mască. Am realizat în acel moment că unii dintre pacienții mei, dacă m-ar vedea pe stradă, fără mască, nu m-ar recunoaște.

Suntem deocamdată în această situație. Ne recunoaștem mai puțin după zâmbete, sau zâmbim doar cu ochii. Vom mai purta masca o perioadă, după care se va vedea, din nou, zâmbetul larg.

Purtarea măștii este extrem de importantă pentru susținerea efortului nostru, al tuturor, de a depăși această perioadă atipică și dificilă.

Și pentru că am întâlnit deja la pacienții mei astfel de probleme, iată câteva sfaturi utile pentru a nu apărea suferințe ale pielii legate de purtarea măștii de protecție:

  • aplicați o cremă hidratantă zilnic, potrivită tipului de piele pe care îl aveți. Pielea poate deveni mai sensibilă și se poate deshidrata și irita mai ușor.
    *aplicați un balsam emolient pentru buze, aceastea se pot usca rapid din cauza măștii
  • nu folosiți produse de machiaj cu un conținut mare de ulei, utilizați produse marcate noncomedogenic sau fără ulei. La persoanele care poartă mult timp masca de protecție pot să apară coșuri în urma obstrucției fizice provocate de aceasta. Ideal ar fi ca în zona protejată de mască să nu se folosească machiaj.
  • nu utilizați timp îndelungat măști din materiale de tip nylon sau poliester, aceastea pot provoca iritații ale pielii.
  • folosiți pentru demachierea sau igiena zilnică a feței produse blânde de curățare, fără a insista pe gomaje sau alte manevre traumatizante pentru piele.

Să ne păstrăm zâmbetele, și mâine e o zi!

Dr. Adina Alexandru

#daysofourlife #dermatologie #dradinaalexandru