Laserul CO2 este un dispozitiv care genereaza un fascicul de lumina infrarosie. Acest fascicul are ca tinta apa din celulele pielii, producand o arsura controlata, care va stimula prin procesul de vindecare productia de colagen si regenerarea pielii.
Dispozitivul produce energie luminoasa cu o anumita lungime de unda, care penetreaza pielea pana la nivelul dermului, cel de-al doilea strat cutanat. Lumina emisa este absorbita preferential de apa din celulele pielii, rezultand o leziune termica. Aceasta arsura se realizeaza in mod controlat, iar in acest proces, stratul superficial al pielii este indepartat. Fenomenul de vindecare presupune productia de colagen de la nivelul dermului si in regenerarea stratului superficial, rezultand un nou strat mai elastic si mai ferm. Colagenul nou-rezultat duce la efectul de tightening al pielii, de intindere a acesteia, ducand la diminuarea laxitatii cutanate si a ridurilor.
Spre deosebire de tipul clasic, laserul CO2 fractionat permite divizarea fasiculului de lumina in altele mai mici, spatiate, producand leziuni termice care alterneaza cu portiuni de piele normala, scazand astfel considerabil riscul de efecte adverse. Putem sa ne imaginam laserul fractionat ca fiind o tabla de sah: patratul negru reprezinta fasciculul laser, iar cel alb, zona de piele normala.
Laserul CO2 fractionat poate fi o metoda de tratament pentru urmatoarele:
-linii fine
-riduri
-pori dilatati
-laxitatea pielii (piele lasata)
-cicatrici post-acnee
-cicatrici cheloide/hipertrofice
-vergeturi
-fotoimbatranire (aspectul pielii cauzat de expunerea indelungata la soare)
-melasma
-lentigine, pistrui
-keratoze
Tratamentul cu laserul CO2 se poate realiza atat la nivelul fetei, cat si in alte regiuni ale corpului. Scopul acestui tratament este de a actiona asupra calitatii pielii si aspectului, prin diminuarea liniilor fine, cicatricilor, petelor sau porilor, oferind o textura fina, ferma si unifoma – laser resurfacing.
Sedintele de laser CO2 se realizeaza in sezoanele mai putin insorite, pentru a evita expunerea la radiatiile solare intense post-procedura.
Pacientii care prezinta urmatoarele afectiuni/factori nu sunt candidati pentru acesti tip de tratament:
-afectiuni cutanate precum vitiligo sau psoriazis
-infectie activa (virala sau bacteriana), ex: herpes
-leziuni active de acnee/tratament cu Isotretinoin in ultimele 9-12 luni
-sarcina si alaptarea
-boli autoimmune
-tratament in prezent cu imunosupresoare/neoplasm activ
-tratament activ cu anticoagulante
-epilepsie
-alte afectiuni necontrolate:hipertensiune arteriala, diabet zaharat, SOPC
-tulburari de coagulare
-tatuaje in zonele-tinta
-fototip cutanat inchis (V si VI)
-arsuri solare sau expunere recenta la soare (bronz)
-predispozitia de a forma cicatrici hipetrofice sau cheloide
Medicul care va efectua procedura va intreba toate aceste detalii si altele suplimentare pentru a stabili daca sunteti candidat pentru aceasta procedura.
Inainte de tratament, pacientii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
-sa poarte imbracaminte lejera
-in cazul barbatilor, daca se trateaza pielea fetei, se vor rade
-sa nu utilizele machiaj/parfum/fixativ
-sa nu poarte bijuterii
-sa nu consume alcool cu 24 de ore inainte de procedura
-oprirea fumatului inainte de tratament
-oprirea medicamentelor/suplimentelor care pot cauza sangerare excesiva
Dupa evaluarea pielii si a istoricului, se va aplica crema anestezica local, la nivelul zonelor care urmeaza sa fie tratate. Procedura poate dura intre 30 de minute si 2 ore, in functie de complexitatea zonelor tratate.
Pacientii vor avea grija sa pastreze zonele tratate hidratate in permanenta, cu comprese umede sau cu anumite creme prescrise, in functie de ziua in care se afla post-procedura. Pacientii vor folosi un gel de spalare bland si vor evita apa fierbinte. Machiajul poate fi aplicat din ziua a 3-a. Nu se vor expune la soare in primele 48 de ore postprocedura sau daca acest lucru nu poate fi evitat, vor utiliza masuri de fotoprotectie (crème SPF 50, palarii, haine cu maneca lunga). Pacientii vor primi tratament preventiv pentru infectia herpetica.Pot fi necesare 2 pana la7 zile de stat in casa (de luat in considerare concediu sau pauza de la activitatile desfasurate). Pacientii se vor hidrata si vor evita alimentele/bauturile care cauzeaza deshidratare. Se vor evita activitatile fizice intense in primele 48 ore. Dupa vindecarea completa a pielii va fi necesara continuarea folosirii cremelor cu SPF pentru urmatoarele 2 luni.
Dupa efectuarea terapiei laser, pielea va trece prin 4 etape. Durata fiecareia poate sa difere, in functie de reactivitatea pielii fiecarui pacient.
Textura pielii si ridurile fine se amelioreaza chiar dupa prima sedinta. Pentru leziuni mai profunde, pot fi necesare mai multe sedinte, aspectul pielii imbunatatindu-se de la o sedinta la alta. Durata efectului depinde de anumiti factori precum varsta, textura initiala a pielii, tipul de afectiune tintit. Insa, cu respectarea indicatiilor post-procedura si utilizarea riguroasa a fotoprotectiei, rezultatele pot sa se mentina si ani.
Dupa sedinta laser, pot aparea urmatoarele:
-modificari de culoare la nivelul zonei (hiper/hipopigmentari)
-agravarea acneei preexistente
-infectii bacteriene/virale/fungice
-ectropion
-intarzierea vindecarii
-sangerari locale
-mancarime locala
-eczema
-chiste milia
Toate aceste reactii adverse vor fi prevenite sau controlate prin respectarea ferma a indicatiilor postprocedura si conform recomandarilor medicului ce a efectuat tratamentul.
Da, nu exista riscuri descrise acestor asocieri. Laserul CO2 nu degradeaza fillerul. Efectul laserului este chiar accentuat in cazul in care exista toxina injectata in acea zona.